SUMIRANI REZULTATI SARADNjE SA DIJASPOROM U OBLASTI KULTURE I SPORTA U 2006. GODINI

 


Na prigodnom koktelu u Ministarstvu za dijasporu sumirani su rezultati saradnje sa dijasporom u oblasti kulture i sporta. Obraćajući se prisutnima pomoćnik ministra Miodrag Jakšić je, zahvaljujući se svima koji su pomogli rad u ovoj oblasti, u kratkim crtama, između ostalog rekao: « U 2006. godini Sektor Ministarstva za dijasporu u okviru koga je obaveza saradnje sa dijasporom u oblasti kulture i sporta organizovao je ukupno 118 književnih promocija stvralaca iz dijaspore i onih iz matice koji za temu u svojim delima imaju srpsko rasejanje, zatim 8 muzičkih koncerata, projekcije 6 filmova i 5 izložbi.


Promocije i književni susreti su organizovani u velikoj sali Ministarstva za dijasporu, Vasina 20, na štandu Ministarstva na Beogradskom sajmu knjiga i u prostorima van Ministarstva (biblioteke, domovi kultura, pozorišta...). »
Takođe je rečeno da je oformljena i biblioteka pisaca iz dijaspore sa preko hiljadu naslova naših pisaca sa svih kontinenata.

Po treći put je na beogradskom sajmu knjiga organizovan «Štand pisaca iz rasejanja» sa rekordnim brojem prisutnih učesnika i gostiju, a takođe po treći put je dodeljena i književna nagrada „Arsenije Čarnojević“ za pisce iz dijaspore koji pišu na srpskom jeziku,(dobitnici za 2006. godinu, Vladan Rakić iz Nemačke, Predrag Stepanović iz Mađarske, Radomir Putniković iz Velike Britanije i Vlastimir Stanisavljević iz Francuske), po drugi put je dodeljena književna nagrada „Stojan Stiv Tešić“ za srpske pisce iz dijaspore koji pišu na stranom jeziku (laureat Sreten Božić iz Australije), a Ministarsto je kao osnivač preuzelo nagradu „Dragiša Kašiković“ koja se dodeljuje od 1993. godine.

Naše stvaraoce iz dijaspore smo afirmisali u srpskoj javnosti i povezali sa drugim Ministarstvima i institucijama od interesa za njihov rad u Srbiji, a mnogi od njih su dobili ove godine i vredne nagrade. Za zasluge u dugogodišnjoj aktivnosti promovisanja srpske umetnosti i kulture i vrednog stvaralaštva Zlatnom značkom KPZ ove godine nagrađeno je 25 stvaralaca iz rasejanja, a Vukovom nagradom i slikar Savo Rakočević iz Čikaga, rečeno je na završnom novogodišnjem koktelu.

Podržali smo tokom 2006. godine kulturne manifestacije dijaspore kao što su: Evropska smotra folklora u Beču, Velika Bazjaška povelja u Rumuniji, Majski i oktobarski književni susreti u nemačkom gradu Frankfurtu, Festival srpskog filma u Parizu, književna kolonija u Bjeloj, nagrada „Bogorodica Trojeručica“ u Čikagu, „Dani srpske kulture“ u Francuskoj i mnoge druge.

U oblasti sportskih aktivnosti 2006. godine podržali smo sportsko-edukativne kampove za decu na Kopaoniku, fudbalski i na Zlatiboru, košarkaški, veliku manifestaciju „Moba“ šabačke eparhije SPC, letnju školu prijateljstva „Naše Srbije“ na Tari i druge.

Ministartvo je bilo generalni pokrovitelj velikog krosa RTS koji se održavao u sedam gradova u inostranstvu. Najbolja deca iz dijaspore učestvovala su na finalnoj trci u Sremskoj Mitrovici.

U rumunskom gradu Temišvaru organizovali smo fudbalski turnir sa preko 30 ekipa.

Sarađujemo aktivno sa Savezom za sportsku saradnju sa dijasporom i podržavamo njihove napore oko uključenja sportista iz rasejanja u sportske tokove u Srbiji i sa Dečijom fudbalskom asocijacijom iz Beograda i njihovim programima za najmlađe.

Ostvarena je saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije, Zavodom za sport, Upravom za sport Vlade Srbije, Sekretarijatom za sport Skupštine grada, Pokrajinskim sekretarijatom za sport Vojvodine, Fudbalskim klubom Crvena zvezda,Fudbalskim savezom Srbije i Vaterpolo savezom Srbije, a deca iz dijaspore su bili gosti važnijih sportskih manifestacija u matici.

Velika sala Ministarstva u Vasinoj 20, bila je mesto okupljanja i mesto prezentovanja uspešnih ljudi iz dijaspore i njihovih vrednih umetničkih ostvarenja, i afirmisano je kao značajni kulturni prostor srpske prestonice. Verujemo da će tako biti i u narednoj 2007. godini, zaklljučeno je u Ministartvu za dijasporu na izmaku 2006.godine.

ARHIVA